• info@initsix.hu
  • +36/70-727-1547

Hűtés

A személyi számítógépek, laptopok használat közben levegővel hűtik a kritikus alkatrészeket, melyek enélkül túlmelegedhetnek.  Jellemzően egy laptopban egy vagy két ventilátor hűti a processzort és a grafikus chipet. Sok tervező használ egy úgynevezett heatpipe rendszert, ami elvezeti a hőt ezekről az alkatrészekről egy ventilátor segítségével (Heat Pipe). A hűtőn sok „borda” található, hogy a keletkezett hőenergiát megfelelő hatékonysággal tudja elvezetni (ezen keresztül áramlik a ventilátor által termelt levegő), ha a por eltömíti az apró „bordák” közötti réseket ekkor jelentősen csökken a hűtési teljesítmény, ami akár az eszköz meghibásodásához is vezethet. Az első jelei az eldugult, elkoszosodott „bordának”, hogy a ventilátor többet, vagy folyamatosan és hangosan pörög nagy sebességgel, és a véletlenszerű rendszer összeomlások („lefagyások”). Több féle technika létezik ennek orvoslására, minél egyszerűbb annál kisebb sikerrel oldható meg a probléma.

 

  1. módszer: Fújja ki a szennyeződést.

Ha nem akarja szétszedni a laptopot (asztali gépet), vegyen egy doboz sűrített levegőt és fújjon bele a ventilátorba, és a „bordák” közé. (Nem árt a ventilátort valamivel „lefogni”, hogy ne pöröghessen nagyon fel). Porszívó használata nem ajánlott, de egy „misét” megér. Természetesen csak kikapcsolt laptop (asztali gép) esetén lehet végrehajtani !

 

  1. módszer: Szedje szét a laptopot (asztali gépet).

Azok számára, akik nem szívesen forgatnak csavarhúzót ez nem ajánlott. Kapcsolja ki a laptopot (asztali gépet) és vegye ki az akkumulátort. (Ha nem biztos az összeszerelés sorrendjében fényképezzen le minden fázist. Előfordulhat, hogy különböző méretű csavarokat használt a gyártó, jegyezze meg a csavarok helyét.) Remélhetőleg elég egyetlen fedő panelt eltávolítania a laptop hátsó oldaláról és már látható is hűtő rendszer. (Sok YouTube videón bemutatják a különböző típusok szétszedését.) Most itt az ideje, hogy fújja ki a port, amit érdemes a lakáson kívül csinálni. A legjobb módja ennek, egy jó kompresszor (csak teflonos levegő kompresszort használjon, ne olajosat, ne legyen nagy a levegő nyomása!), de egy doboz sűrített levegő is tökéletesen megfelel. A sűrített levegőn nyomja meg a gombot rövid időközönként és mindig más irányból fújjon, amíg át nem lát tökéletesen a bordákon, és a ventillátor lapátok is tiszták nem lesznek.Összeszerelés után majdnem hangtalan lesz a notebookja.

 

  1. módszer: Cserélje ki a ventilátort.

A műanyag csapágyak nem tartanak örökké, és ha a ventilátor még mindig „üvöltő” hangot ad akkor valószínűleg ki kell cserélni. Az eBay a barátja. Magyarországon a laptophardware.hu oldalon nézzen körül. Ha nem biztos benne, hogy  a kiszemelt hűtő ventilátor jó e az ön laptopjához fotózza le és küldje el nekik egy email –ban, segíteni fognak, esetleg ajánlanak egy kompatibilis alkatrészt.